Advies om zelf aan de slag te gaan

Inside view. Close-up of handsome plumber repairing sink in kitchen

Ontstoppen van een verstopte afvoer: de 5 stappen

10 mei 2022

Een verstopte afvoer kan erg vervelend zijn. Er komt water en afvalwater niet meer goed weg, waardoor je huis onaangenaam gaat ruiken. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf een verstopte afvoer ontstoppen kunt. We geven 5 stappen die je moet volgen om het probleem op te lossen. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel verlost van de verstopte afvoer!

Een verstopte afvoer ontstaan meestal door verkeerd gebruik. Denk aan het weggooien van etensresten, haren of veel toiletpapier in de afvoer. Dit verstopt de afvoer en er komt geen water meer doorheen. Het is dus belangrijk om je afvoer goed schoon te houden en te voorkomen dat er verstopping ontstaat.

Als je toch een verstopte afvoer hebt, volg dan deze stappen:

– Haal alle spullen uit de buurt van de verstopte afvoer. Dit is nodig om er goed bij te kunnen en om te voorkomen dat je spullen nat worden.

– Probeer de verstopping met een plunjer op te lossen. Dit is een handige tool die je in elke bouwmarkt of supermarkt kunt kopen.

– Als de verstopping niet met een plunjer opgelost kan worden, gebruik dan een ontstopper. Hiervoor heb je speciale chemicaliën nodig, dus ga naar een bouwmarkt of supermarkt en vraag naar de juiste ontstopper.

– Als je verstopte afvoer nog steeds niet weg is, dan kun je proberen een vergiet of een stuk tuinslang in de afvoer te stoppen. Dit kan helpen om de verstopping op te lossen.

– Bel altijd een loodgieter als je verstopte afvoer niet weggaat met bovenstaande stappen! Een loodgieter heeft speciale apparatuur waarmee hij de verstopping snel kan oplossen.

We hopen dat je verstopte afvoer nu ontstopt is. Zo niet, bel dan altijd een loodgieter voor hulp. Wacht niet te lang met bellen, want een veopt de afvorstopte afvoer kan erg vervelend zijn en schade aanrichten in je huis. Succes!